12 Haziran 2012 Salı

Kokuşmuş topluma inat kardelen olsun diye.


         Hayat savaşmaktır, yaşam asla adil değil. Bu adaletsizlik içinde vereceğimiz en büyük mücadele güçlü kalabilmektir. Güçlü olmanın ve ayaklarımızı yere sağlam basmanın birincil koşulu gerçekçi ve dürüst olmaktır. Çocuklarımıza vereceğimiz değerlerden beklide en önemlisi budur. Her ortamda, her koşulda doğruları söyleyecek cesaretleri mutlaka olmalı. Kaliteli toplum kaliteli insanlardan oluşur. Kaliteli insanların oluşması ise aileye bağlıdır.
            Dürüstlük yerine hırslı olmayı öğretirsek, yaşam denen savaşı baştan kaybettiririz onlara. Çocukluğumun vazgeçilmezi Charlie Chaplin bu olayı çok güzel özetlemiş ''Hayatın bize çizdiği yol, özgürlük ve güzelliklerle dolu olabilir, ama biz bu yolu yitirdik. Hırs insanların ruhunu zehirledi, dünyayı bir nefret çemberine aldı. Hepimizi kaz adımlarıyla sefaletin ve savaşların içine sürükledi. Hızımızı artırdık, ama bunun tutsağı olduk.
Bolluk getiren makineleşme bizi yoksul kıldı. Edindiğimiz bilgiler bizi çıkarcı yaptı, zekamızı da katı ve acımasız. Çok düşünüyoruz, ama az hissediyoruz. Makineleşmeden çok insanlığa, zekadan çok iyilik ve anlayışa gereksinmemiz var.  İnsancıl değerlerimizi koruyamazsak hayat korkunç olur, hep yitiririz.”
Çok üzülerek görüyorum ki iyilik ve anlayış denen olguyu toplum olarak yitirmiş bulunmaktayız. Sevgiden, saygıdan ve bunları hissetmekten bihaberiz. Hırs uğruna yapamayacağımız şey yok gibi. Birinin veya birilerinin mutsuzluğundan çıkar sağlamayı marifet sayar olmuşuz. Mutluluğumuzu başkalarının mutsuzluğuna bağlamışız. Birinin yaşamı üzerine hesaplar en yakınları tarafından yapılır olmuş. İnsanın yaşamı kutsallığını yitireli çok olmuşta, bir grup insan sadece var olduğuna inanmaya çalışıyor. Bütün bunları görüp kahrolmamak, umutsuzluğa kapılmamak içten bile değil.
Bütün umutsuzluklarıma rağmen anneannemin “dokuz günlük ömre on günlük nafaka gerek” sözünü hatırlayarak, bitmiş insanlığa rağmen inatla kızıma insan olmanın erdemlerini anlatıyorum. Dürüstlüğün, insancıllığın, sevginin, saygının insan olmak olduğunu, yanlışlıklar karşısında dimdik durarak, her şeye rağmen doğruları söylemesi gerektiğini öğretiyorum.
Kokuşmuş topluma inat kardelen olsun diye. 

Hiç yorum yok: