17 Haziran 2012 Pazar

Zayıf Karakterli Topluluklarda Acı Çekenler!!!


            Çocuğunuza; birisi sadece güçlüyken değil, haklıyken yanında olmanın onurlu ve cesur bir davranış olduğunu öğretin.
            İnsan davranışlarını inceleyen bilim insanları; güçlü insanın veya grubun yanında yer almak eğiliminin aslında kendi güçsüzlüğünü gizlemek olduğunu vurgulamaktadırlar. İnsanoğlu eleştiriden hoşlanmaz, hele ki bu olumsuz bir eleştiriyse bundan kaçınır, bunun neticesinde de çoğunluğa aykırı düşmek işine gelmez ve güçlü olanın arkasına gizlenmeyi tercih eder. Bu güçsüz bir kişiliğin göstergesidir. Güçsüz kişilik, önce ailede olmak üzere, toplumda ve özellikle eğitim kurumlarında pekiştirilir. Çocuğun düşünmesi engellendikçe çocuk sorgulamadan boyun eğmeyi öğrenir. Çünkü sorgulamak ona olumsuzlukları yaşatmaktadır. Çocukluğunda edindiği yaşam deneyimi sorgulamamaksa çocuk bunu farkında olmadan karakterinin bir parçası haline getirir. İlerleyen yaşlarında ve bütün yaşamı boyunca bu karakteri yanında taşıyacak ve korktuğu her ortamda grup psikolojisine uyarak çoğunluğun yanında yer alacaktır. Çoğu zaman savunduğu fikrin ne olduğunu bilmeyecek, kendisine ters gibi de gelse çoğunluğa boyun eğecektir. Hatta kendi düşüncesi hiç olmayacak ya da ortama göre farklı şeyleri savunacaktır. Bu da sağlam ilişkiler kurmasını engelleyecektir.
            Çevremizde bu tip kişiliklere çok sık rastlarız. Bu kişiler toplum tarafından genelde eleştirilen, güvenilmeyen kişiliklerdir. İşin en karmaşık yanı ise bu tarz kişilik geliştirmiş insanların kendileri gibi olan insanlarla iletişimleridir. Birliktelikleri dostluğa ve sevgiye değil, çıkar ve menfaat ilişkilerine dayanır. Bu tarz güçsüz kişilik sahibi insanların çokluğu toplumsal hayatın içindeki genellemede, o topluluğun genel görüntüsünün bu yönde olmasına neden olur. Duymuşsunuzdur, bazı iller, ilçeler, ülkeler veya da gruplara yapılan yakıştırmaları.
Toplumdaki yanlışın çoğunluk tarafından benimsenerek gelecek kuşaklara aktarılması ve günden güne çoğalması, o toplumun içinde bulunan, doğru davranışı benimsemiş kişiler için zor bir durumdur.  Çünkü o kişiler istisna olsalar da hem o genellemenin bir parçası olmak zorundadırlar hem de o tarz insanlarla yaşamanın zorluğunu çekmektedirler.
Bu yazımı, zayıf karakterli toplulukların içinde acı çeken güçlü kişiliklere armağan ediyorum...

Hiç yorum yok: