16 Mayıs 2012 Çarşamba

Sağlıklı Nesillerin Şen Kahkahaları, Başarının Aynasıdır.


"Herkesin seni değiştirip şekillendirmeye çalıştığı dünyada kendin olarak kalmak ve kendini kendin olarak her yönüyle geliştirmek hiç vazgeçilmemesi gereken en büyük savaştır"
            Bu savaş ilk olarak ailede başlar, anne/baba çocuğu eğitmek adına bu tarz yönlendirmeleri çoğu zaman yaparlar. Aslında yönlendirme demek doğru olmaz sanırım yaptırım şeklindedir bu istekleri. Çünkü çocuğun duygu ve düşünceleri olabileceğini kabul etmezler ya da bir şeyleri bilebileceğini... Onun isteklerinin önemi pek yoktur. Çünkü o bilmez. Bu yaklaşımların çoğumuzun kulağına çokta yabancı gelmediği kanısındayım. Bu değiştirme ve şekillendirme işi ailede başlayıp yaşamın çeşitli evrelerinde farklı kişiler tarafından uygulanmaya devam edilir. Bu; arkadaşımız, komşumuz, patronumuz, akrabamız vb. kişiler olabilir. Bazıları durumu öyle abartır ki insan esir alındığını farketmez bile. İçinde bir yerlerde huzursuluk hissetse bile bunun ayrımına varmak oldukça güçtür. Bunlara duygusal vampir benzetmesi yapıldığını duyduğumda çok beğenmiştim bu tanımlamayı. Bu tarz yaklaşımlar kişiliğin oluşması üzerinde etkilidir. Aile çocuğun üzerinde duygu sömürüsü uyguluyorsa çocuk suçluluk içinde büyüyecektir. Bu suçluluk duygusunu kişiliğinin bir parçası olarak ömür boyu yanında taşıması da neredeyse kesinlik ölçüsündedir.
            Bütün bunların yanında bazı kişiler, bazı durumlarda, farklı bir kimlik oluşturmaya mecbur kalırlar.  Bunun aileden alınan ve bilinçaltına yerleşen olumsuzluklarla pek ilgisi yok gibidir. Bu sadece bulunulan ortamın gerekliliğidir. İçinde bulunulan iş ortamı profesyonel olmayı gerektirir bu profesyonel olma anlayışı da yeni bir üst kimliği zorunlu kılar. Böylesi durumlarda yapılması gereken gerçeğine yakın bir üst kimlik oluşturmak olacaktır. Profesyonel olmayı gerektiren durumlarda, yukarıda sözü edilen, kendin olarak kalmak ve bu koşullarda kendini kendin olarak geliştirmek savaşı daha çetindir diye düşünüyorum.  Bunu başarmak ise yüksek bir karakteristik özellik olsa gerek.
            Sağlıklı kişiliklere sahip çocukların olması, sağlıklı ortam yaratılan aile sayısı arttıkça artacaktır ve sağlıklı nesiller, sağlıklı aile ortamlarının artmasıyla mümkündür. Bu blogu oluşturmaktaki amacım ise sağlıklı çocuklar yetiştirilmesi konusunda farkındalığı arttırmak, fikir alışverişinde bulunmak ve dayanışma ortamı oluşmasına vesile olabilmektir.
            Sağlıklı nesillerin şen kahkahaları, başarının aynasıdır.  

Hiç yorum yok: