8 Mayıs 2012 Salı

Umut Dolu Yarınlar İçin, Umut Dolu Bakışların Mimarı Olmalıyız.




            Pozitif düşünce bu kadar önemliyken neden hala negatif yaklaşımlar sergileriz? Bilim adamları depressif ruh halini çeşitli nedenlere bağlıyorlar. Bunlardan biride aile etkeni; hayata, olaylara, yapıcı olarak bakan bir ailede yetişen çocukta elbette yapıcı olacaktır.  Birçoğumuz anne-babamızda gördüğümüz bir davranışı incitici ve itici bulduğumuz halde aynı davranışı tekrarlarken buluruz kendimizi. Bir yanımız bu davranıştan nefret ederken bir yanımız onu uygulamakta kararlıdır.
            Hep söylediğim gibi insanoğlu karmaşık bir yapıya sahiptir. İnsanoğlunun içinde iyi ile kötü iç içedir. Yaşamdaki karakterimizi de tercihlerimiz belirler. Tercihlerimizi belirlemedeki becerimizin büyük bir kısmını ise ailede gördüğümüz eğitimden alırız.
            Hal böyleyken, önce anne-baba olarak bizlere görev düşmektedir. Önce kendimizi eğiteceğiz ki, çocuklarımıza güzel şeyleri verebilelim. Çocuktan yalan söylemesini istemiyorsak, önce kendimiz yalan söylemeyeceğiz, saygı istiyorsak, öncelikle bizler saygılı olacağız ve bu listeyi istediğimiz kadar uzatabiliriz. Kendimizde gördüğümüz yanlışları düzeltmek için çaba sarf etmeden sadece çocuklarımızdan beklersek bu sonuçsuz bir bekleyiş olacaktır. Ben bu durumu biraz da bencilce buluyorum. Hele bir de bunu öğrenmenin bittiği düşüncesiyle yapıyorsak baştan kaybetmeyi göze almışız demektir. İnsanoğlu her yaşta öğrenme yeteneğine sahiptir yeterki istesin. Tek değişen öğrenme hızındaki yavaşlamadır. Öğrenme hızını yaşla birlikte kaybederken, görüş alanımızdaki genişlemeyi de kazanım hanemize ekleriz. Bu konuya ait en güzel ifadelerden biriside “Yaşlanmak bir dağa tırmanmak gibidir. Çıktıkça yorgunluğunuz artar, nefesiniz daralır ama görüş açınız genişler. (I. Bergman)” olsa gerek.
            “İşleyen demir pas tutmaz.” misali, bizlerde kendimizi geliştirmek uğruna, güzel şeyler yaptığımız sürece, hem çocuklarımızla, hem de bütün çevremizle olumlu etkileşim içinde oluruz ve yaşam kalitemizi artırırız. 
            Umut dolu yarınlar için, umut dolu bakışların mimarı olmalıyız.
admin

Hiç yorum yok: