13 Temmuz 2012 Cuma

Kötünün çekim gücü mü? Ama neden?!!!



            İnsanların karakterlerine yerleşmiş olan davranışlarının kökenini hep merak etmiş, acaba bu davranışın kökeninde ne var diye kendimce irdelemişimdir. Önceleri bütün davranışların kökeninde çocukluktaki yaşanmışlıkların ağırlıkta olduğunu düşünürken sonraları genlerin de aynı ölçüde etken olduğunu düşünmeye başladım. Şimdilerde ise acaba hangisi daha baskın diye kafamı yorar oldum.  
            Ölçümlere dayanmayan, soyut, olaylarla ilgili kesin karara varmak oldukça güç. Mesela insanı ikiyüzlü olmaya iten neden nedir acaba? Ya da yalan söylemeye, insanları üzerken sinsi bir mutluluk duymaya, intikam duygusuna ve birsürü şeye... Bütün bunların kökeninde öğrenilmişlik mi var yoksa genler mi, ya da her ikisi de mi, ya da hangisi daha etken?
            Toplumun çehresini benzer davranışları sergileyen insanların çokluğu belirler. Günümüzde ise olumsuz davranışların çoğunluk tarafından benimsendiğini söylemek abartı olmaz sanırım. Bu da toplumun yozlaştığı yargısını doğrular nitelikte.  Peki bütün bunlara neden nedir? Herkesin genleri birbirine mi benziyor, yoksa bütün aileler ağızbirliği mi ettiler çocuklarını yetiştirirken? Tamam sosyal etkileşim söz konusu, bu muhakkak ama bu bütün toplumu nasıl etkisi altına aldı? Hepsinden önemlisi bütün bunların önüne geçmenin yolu yok mu?
            Bütün bu soruları soruyor ve cevaplar veriyorum kendimce, bir süre sonra bulduğum cevabı yine yeni şeyler çürütüyor...
            İnsan davranışını incelemek ve davranışın kökenleri üzerine düşünmek hobilerim arasında. Bazı davranışların kökeninde yatan nedeni deneyim ve araştırmalarımla açıklayabiliyorken bazı davranışları anlamlandıramıyorum. İnsan nasıl olur da  basit şeyler uğruna bu kadar çok zaman ve enerjiyi harcar? Şaşkınlığa düşmeden edemiyorum.
            Yaşamda üzerine düşünülecek güzel davranış biçmleri varken neden insanlar kötüsünü seçer?  Neden mutlu olmak için değil de melankolik olmak için çaba sarfeder? Acaba bütün bunların insanları çeken bilinmeyen yanı nedir?
Kötünün çekim gücü mü???  Ama neden!!!




admin

Hiç yorum yok: