3 Mayıs 2012 Perşembe

Ne İstediğini Bilmek



            Ne istediğini  bilmek çok önemlidir. Kulağa çok basit gibi gelsede çoğu zaman zor bir durumdur ne istediğini bilmek. İnsan bazen nedensiz mutsuz hisseder kendini, aslında nedensiz değildir, sadece nedenini ayırt edemiyordur. Henüz bir çocukken/gençken duygularımızın, düşüncelerimizin, isteklerimizin önemsenmemesinin, dikkate alınmamasının, değer verilmemesinin, ne istediğimizi bilmemizi engellediğini düşünüyorum.   
             Ne istediğini bilen bir gelecek yetiştirmek istiyorsak ilk olarak çocuklarımızın düşüncelerini önemsemeliyiz. Kendisi ile ilgili, ne yiyeceği, ne kadar yiyeceği, ne giyeceği gibi, kararları kendisine bırakmalıyız. Sadece kendisiyle ilgili olanları değil, ortak yaşam alanımız olan evle ilgili kararlar alırken de onları dahil etmeliyiz. Bu şekilde çocuğumuzun karar verme yeteneği gelişirken aynı zamanda da aramızda olumlu ilişkiler kurulur. Burada bir konunun altını çizmek istiyorum, çocuklarımızın düşüncelerini alacak olmamız onların kesinlikle dediği olacak anlamına gelmiyor. Mantıksız bir kararı sırf onun karar verme mekanizması gelişsin diye yapmamız onun karar verme yetisinden çok herşeyi yaptırabileceği inancının gelişmesine neden olur. Onun düşüncelerini almamız demek karşılıklı fikir alışverişi yapmamız anlamına geliyor, kayıtsız şartsız dediği her şeyi yapacağımız anlamına değil.
Kendi kararlarını vermesi ve çevresindeki kararlara katılması ne kadar gerekliyse, başıboş kalmalarıda o kadar gereksiz, hatta zararlıdır. Bir geminin rotası bellidir ama yolculuk süresinde gelişecek olaylar karşısında mürettebatının ne yapacağı belli değildir. Çocuklarımız içinde olması gereken budur, rotaları yani sınırları belli olmalı ama gereksiz yasaklamalar olmamalıdır.




admin

Hiç yorum yok: